• Login
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Praktische aanwijzingen voor je eigen sessie

Praktische aanwijzingen voor je eigen sessie

Hieronder volgen een aantal aanwijzingen voor hoe je zelf EFT toepast. Als voorbeeld neem ik EFT voor het oplossen van hoogtevrees. Je krijgt geen pasklaar script, maar handreikingen voor je eigen sessie op maat.

 

  • Wát is het wat je triggert?

Krijg helder welk aspect van hoogte je angstreactie aanzet. Heb je het op een keukentrapje, op een toren of alleen in de bergen? Is het het zien van de diepte?  Of het voelen dat de bergweg schuin omhoog gaat? Heb je het alleen als je bij een rand van een afgrond in de buurt komt of ook als je daar verder vanaf bent? Heb je het alleen wandelend of ook in de auto? Maakt het nog wat uit of je alleen bent of met iemand samen? Kortom: wát triggert het? Je wilt zo specifiek mogelijk zijn als je met EFT aan de slag gaat. Stel je levendig voor dat je in een voor jou uitdagende situatie terecht komt en pas EFT toe op de reactie die je daar NU bij voorbaat al bij hebt.

 

  • Welke ervaringen heb je op dit gebied?

Herinner je concrete gebeurtenissen waarbij je hoogtevrees hebt ervaren en  maak een lijstje van max 10 ervaringen (bij voorkeur ook de eerste en de ergste keer). Stap weer in die momenten alsof het nu is en zet je reactie aan door je helemaal in te leven. Let vervolgens op wat er NU in jou gebeurt.
Het kunnen ook herinneringen zijn aan het zien of horen van andere mensen die hoogtevrees hadden, of het zien van een film of foto. Mogelijk heeft dat indruk gemaakt. Denk breed!
Pas EFT toe op al die situaties tot je neutraal reageert.

  • Wat is hier zo erg aan?

Vraag jezelf af: wat is er eigenlijk erg aan hoogte? Je hoofd zal zeggen ‘niets’, maar toch voel je angst. Dus beantwoord de vraag toch en herhaal de vraag telkens weer nadat je een innerlijk antoord hebt gekregen. Bijvoorbeeld: Wat is er erg aan hoogte? Ik ben bang om van de berghelling te vallen. En wat is daar dan erg aan? De een zal zeggen… ik ben bang om pijn te lijden, bij een ander roept dat een associatie van totale eenzaamheid op en een derde is bang om dood te gaan. En wat is dáár dan erg aan? Met deze doorvraag-techniek kom je bij de essentie van je thema.
Op deze extra informatie kun je ook EFT toepassen: ‘Ik voel en erken mijn angst om (…..) en ik merk dat NU aan (…..) en dat laat ik los’

Als je dit toepast merk je het dus al op meerdere manieren kunt aanvliegen en dat je meer dan 1x een rondje tikt. Doe dat ook. Grondigheid brengt je verder en geeft een duurzamer resultaat.
Dit voorbeeld betreft hoogtevrees maar de principes die hierboven staan kun je op elk thema toepassen!

  • Bonustip:
    Zoek beeld (of geluid-)materiaal op dat je helpt om je reactie aan te zetten. Terwijl je kijkt of luistert pas je EFT toe.

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2022 Praktijk EFT-Aalten - Powered by Maatos